Szabad piac

A Zandagortica WiKi wikiből

A szabad piac (vagy spekuláns tőzsde, speki tőzsde) egy speciális galaktikus tőzsde, ahol nem a Galaktikus Központi Bank határozza meg az árakat, hanem a vevők és eladók.

A kereskedelem úgy zajlik rajta, hogy a vevők vételi ajánlatokat, az eladók eladási ajánlatokat adhatnak be. Vételi ajánlat beadásakor meg kell adni a mennyiséget és a maximális árat. Az ajánlat beadásakor a vevőtől biztosítékként levonódik a vásárláshoz szükséges maximális mennyiségű pénz (ez a vásárolni kívánt mennyiség és a maximális ár szorzata). Ha az ajánlatot visszavonja a vevő, akkor ezt a pénzt maradéktalanul visszakapja. Ha módosít az áron, akkor vagy további pénz vonódik le, vagy visszakap valamennyit.

Eladási ajánlat beadásakor az eladni kívánt mennyiséget és a minimális árat kell megadni. Ekkor az eladásra kínált termék (erőforrás) vonódik le biztosítékként (és az áru átküldéséhez szükséges TT).

Ha egy vételi és eladási ajánlat passzol, vagyis a vételinek a maximális ára nagyobb, mint az eladási minimális ára, akkor a két ajánlat teljesül, a két megadott ár átlagán. Ha a mennyiség eltérő, akkor a kisebb ajánlat teljes mértékben teljesül, a nagyobbnak pedig csak egy része.

Fontos megkötés, hogy eladni csak spekulánsok tudnak ezen a tőzsdén. Könnyítés viszont a regionális tőzsdéhez képest, hogy nincs vételi limit. Ez azt jelenti, hogyha valaki már felhasználta a napi vételi limitjét, és akar még venni, akkor a szabad piacon van még lehetősége vásárolni, ha van olyan spekuláns, aki hajlandó azon az áron eladni neki. Éppen ezért a szabad piacon általában magasabbak az árak, mint a regionális tőzsdéken.

Az árakat az ajánlattevők szabadon határozhatják meg. Egyetlen megkötés, hogy minimum akkora árat lehet megadni, mint a regionális tőzsdék árminimuma (az adott termékre), maximum pedig a regionális tőzsdék ármaximumának dupláját.

en:Free market