Saját szövetség adatlapja

A Zandagortica WiKi wikiből

Felül láthatod a szövetség nevét. Mellette, ha te vagy az alapító, egy szerk linket, amivel szerkeszteni tudod a szövetség alap adatait.

Ha te vagy a szövetség alapítója, akkor a szövetség szerkesztésénél tudsz minicímer és címert/zászlót feltölteni. Előbbi a játékos avatárhoz hasonlít, max 32x32-es kis ikon, ami a szövetség neve mellett jelenik meg. Utóbbi pedig egy nagy (max 320x320-as) címer vagy zászló, ami a szövetség adatlapján lesz látható.

Összefoglaló

A név alatt a következők láthatók:

 • ...: a szövetség alapítójának megnevezése és személye
 • Alapítva: hány napja jött létre a szövetség
 • Mottó: a szövetség mottója
 • Taglétszám: hány tagja van a szövetségnek
 • Tisztséged: mi a tisztséged a szövetségen belül
 • Üdvözlet (külsősöknek): bárki által látható üdvözlet
 • Szabályzat (tagoknak): csak a tagoknak szóló szabályzat

Alatta egy menü látható, amivel a szövetség aloldalait érheted el.

Chat

A szövetségi chat-re csak a szövetség tagjai írhatnak, és csak a tagjai olvashatják.

Balra fent a nagy fekete mezőben láthatod az utolsó egy órában keletkezett chat-hozzászólásokat. Ha folyamatosan online vagy, akkor többet is. Jobbra fent vannak a szövetséged azon tagjai, akik az elmúlt 15 percben aktívak/online voltak. Köztük félkövéren kiemelve azok, akik az elmúlt 5 percben. Alul tudsz új hozzászólást elküldeni.

Ha volt aktivitás azóta, hogy utoljára megnézted a chat-et, akkor balra a SZÖVETSÉG menünél megjelenik egy kis piros C betű.

Fórum

A szövetségi fórumot csak a szövetség tagjai olvashatják, és persze csak ők írhatnak bele. A fórum témákra bomlik, minden téma egy beszélgetésnek felel meg.

A nyitó oldalon a témák listáját láthatod, az utolsó hozzászólás szerint rendezve. Ha rákattintasz valamelyik címére, megjelennek az oda írt kommentek. A téma szerzője az, aki a témát indította. A kommentek száma és az utolsó hozzászólás pedig egyértelmű, hogy mit jelent.

Ha rákattintasz egy témára, akkor a témán belüli hozzászólásokat láthatod, az utolsóval a legelején. Ha új kommentet akarsz írni, kattints az "Új komment..."-re, és írd meg. Ha vissza akarsz térni a témák listájához, kattints a "Témák" feliratra. Ha van moderációs jogod, akkor mindegyik komment mellett megjelenik egy piros X. Erre kattintva törölheted az adott kommentet.

Ha új témát akarsz indítani, kattints az "új témá"-ra, add meg a téma címét, és a nyitó kommentet. Ehhez "új téma" joggal kell rendelkezned, ami azon múlik, hogy milyen tisztséged van, és a tisztségednek milyen jogai. Ha van moderációs jogod, akkor mindegyik téma mellett megjelenik egy piros X. Erre kattintva törölheted az adott témát (a benne lévő összes kommenttel együtt).

Ha egy témában született komment azóta, hogy te utoljára láttad, akkor egy piros felkiáltójel jelenik meg a téma címe mellett. Ez jelzi, hogy olvasatlan. A Témák felirat mellett néha látható ugyanez az ikon, egy számmal mellette. Ez jelzi az olvasatlan témák számát. Balra a menüben, a SZÖVETSÉG gombon időnként feltűnik egy piros szám. Ez szintén az olvasatlan témák számát jelenti.

Diplomácia

Lásd Diplomácia szócikk.

Ha nem vagy tagja szövetségnek, ugyanezeket az opciókat érheted el a SZÖVETSÉG menüpontból, csak ilyenkor nem a szövetséged köt szerződéseket, hanem te magad.

Legfelül láthatók a státuszok. Minden szövetség illetve magányos játékos között 4-féle státusz lehetséges:

 • Semleges: Ez az alap eset, vagyis ez van minden fél között, éppen ezért külön jelezve sincs sehol. Ha két flotta összetalálkozik, akkor maguktól nem harcolnak, de támadni, fosztogatni, foglalni lehet.
 • Hadi állapot/Háború: Egyoldalú hadüzenettel köthető, kétoldalú tűzszünettel bontható fel. Ha két flotta összetalálkozik, akkor maguktól harcolni kezdenek egymással. Támadni, fosztogatni, foglalni lehet.
 • Megnemtámadás (MNT): kétoldalú szerződéssel köthető, egyoldalúan felbontható. Ha két flotta összetalálkozik, akkor sem maguktól, sem kifejezett támadási parancsra nem harcolnak. Fosztogatni és foglalni sem lehet.
 • Testvérszövetség: kétoldalú szerződéssel köthető, egyoldalúan felbontható. Olyan, mint az MNT, de ha csatában a testvérszövi egy másik tagja harcol valakivel, akkor a mi flottánk is automatikusan besegít (kivéve, ha ezt MNT kizárja). A testvérszövetség tulajdonképpen olyasmi, mintha egy szöviben lennétek. Csak nem kell összeolvadnia a két szövetségnek, megmarad a külön vezetés és hasonlók.

A státuszok táblázatban sorban látható, hogy milyen státusz van kivel, mióta, ki kezdeményezte, és milyen esetleges megjegyzést fűzött hozzá (pl testvérszövetség részletei). Utóbbira rákattintva elolvasható a hosszabb verzió, ha van.

Ezután jönnek a státuszváltások. Itt lehet hadat üzenni (ekkor Háborúra változik a státusz), és testvérszövetséget vagy MNT-t felbontani (ekkor Semlegességre). A megjegyzést levélben kapja meg a másik fél (szövetség esetén az alapító és a diplomaták).

És végül, az új ajánlat küldése. Itt lehet tűzszünetet, testvérszövetséget vagy MNT-t kezdeményezni. Ha az ajánlatot elfogadják, akkor a státuszváltás (semlegesre, testvérszövetségre, MNT-re) bekövetkezik. Ha elutasítják, akkor nem.

Közös flották

Itt láthatod, ha van hozzá jogosultságod, a szövetség közös flottáit. Bárki, aki tagja a szövetségnek, bármikor közösbe adhatja bármelyik flottáját, és bármikor ki is veheti a közösből. Ezt a flotta adatlapján lehet megtenni. Ha egy flotta közös, az annyit tesz, hogy bárki, akinek van hozzá jogosultsága, irányíthatja azt a flottát. A flottával szerzett zsákmány vagy bolygó attól még ugyanúgy a tulajdonost illeti meg.

Tagok

Itt láthatod a szövetség tagjait, tisztség és név szerint rendezve. A diplomata joggal rendelkezők külön meg vannak jelölve, hogy a szövetségen kívüliek tudják, kivel kell tárgyalni.

Ha van kinevezési jogod, itt nevezhetsz ki bárkit. Ebbe beletartozik a lefokozás is. Ha van kirúgási jogod, itt rúghatsz ki tagot. Ha van meghívási jogod, itt hívhatsz meg új tagot. Ha az illető a meghívót elfogadja, tagja lesz a szövetségnek.

Itt léphetsz ki a szövetségből. Ha te vagy az alapító, meg kell nevezned az utódodat. Ha te vagy utolsó tag, kilépéseddel a szövetség is megszűnik.

Tisztségek

Itt láthatod az egyes tisztségek jogosultságait. Az alapító az összes joggal rendelkezik, plusz ő állíthatja be a jogosultságokat. A mezei tagok egyik joggal sem rendelkeznek.

Ha te vagy alapító, a szerk-re kattintva beállíthatod a már létező tisztségek jogosultságait a megfelelő négyzeket beikszelésével. A piros ikszekkel törölhetsz meglévő tisztségeket (ekkor az ide tartozó tagok mezei tagokká válnak). Az ÚJ sorban pedig új tisztséget hozhatsz létre.

A jogok:

 • meghívás: aki ezzel rendelkezik, az meghívhat új tagokat
 • kirúgás: aki ezzel rendelkezik, az az alapítón kívül bárkit kirúghat (a nála több joggal rendelkezőket is!)
 • kinevezés: aki ezzel rendelkezik, az bárkit bármilyen tisztségre kinevezhet/lefokozhat
 • közös: aki ezzel rendelkezik, kezelheti (vagyis irányíthatja) a közösbe adott flottákat (ez egyben radarjogot is jelent)
 • diplomácia: aki ezzel rendelkezik, az hadat üzenhet, testvérszövetséget vagy MNT-t köthet; a szövetség taglistájában megjelölődik, hogy mások tudjanak róla, kivel kell tárgyalni a szövetségből
 • új téma: aki ezzel rendelkezik, az nyithat új témát a szövetségi fórumban
 • moderáció: aki ezzel rendelkezik, az törölhet kommenteket és teljes témákat is a szövetségi fórumban
 • belső fórum: aki ezzel rendelkezik, hozzáfér a szövetségi fórum belső topikjaihoz
 • radar: aki ezzel rendelkezik, az látja a szövitársai bolygói és flottái által látott flottákat (így nem kell mindenkinek saját szondákat küldeni, meg lehet osztani egymással az információkat)
 • nagy radar: aki ezzel rendelkezik, az látja a testvérszövetségek bolygói és flottái által látott flottákat
 • kém: aki ezzel rendelkezik, az látja a szövitársai által kikémlelt adatokat is (vagyis nem kell a szövetségben mindenkinek külön-külön kémkednie egy-egy ellenséges bolygó ellen)