Regionális tőzsde

A Zandagortica WiKi wikiből

Minden galaxis régiókra van osztva, és minden régiónak saját tőzsdéje van. Mindegyik regionális tőzsdén az árakat a kereslet/kínálat határozza meg, a Galaktikus Központi Bank közvetítése mellett. Ez azt jelenti, hogy ha egy adott régióban egy adott termék piacán túlkínálat van (összességében többet akarnak eladni a játékosok, mint amennyit venni), akkor az ár fokozatosan csökken, ha pedig túlkereslet, akkor fokozatosan nő. Ha a kereslet és kínálat megegyezik, akkor is van egy enyhe árnövekedés, mert a GKB ezzel a monetáris expanzióval ellentételezi a hírszerzés és szabotázs során "eltűnő" pénzmennyiséget.


Egy átlag játékos a régiók közül csak egyben kereskedhet, amelyikben az iparának a legnagyobb része található. Ez naponta egyszer (este 7-kor) frissül. Természetesen a többi régió árait is megnézheti bárki.

A kereskedőnek specializálódott játékosok viszont két régiót érhetnek el. 5 naponta 1-szer választhatnak az összes olyan régióból, ahol van bolygójuk. Mivel a régiók közt eltérő árak lehetnek, a kereskedők ezen árkülönbségen tudnak meggazdagodni.

A tőzsdén van egy napi vételi limit. Ez minden termékre megadja, hogy egy nap egy játékos maximum mennyit vehet belőle. A vételi limit az egész galaxisra egységes, naponta egyszer (este 8-kor) frissül, és játékosokra vonatkozik, vagyis ha egy játékos 2 régiót ér el (kereskedő), akkor sem lesz 2-szeres a napi limitje (vagyis a 2 régióban összesen annyit vehet maximum, amennyi a limit). Az építő karriert választóknak 10%-kal, a kereskedőknek további 30%-kal (vagyis összesen 40%-kal), a spekulánsoknak 40%-kal (vagyis összesen 50%-kal) magasabb a napi limitje, mint a többi karriert választó játékosoknak.

Ha beleütközöl a vételi limitbe, és nem akarsz várni másnapig, próbálj a szabad piacon vásárolni a spekulánsoktól.


Ha egy régióban nincs egyetlen játékos által birtokolt bolygó sem (vagyis "szűz"), akkor nyilván nincs kereslet-kínálat sem, így ez alapján árazni sem lehet. Az ilyen régió árai a nem szűz régiók árainak átlagai. Így Induláskor a régiók árai a technikai áraknak felelnek meg.

en:Regional exchange