Pontszámítás

A Zandagortica WiKi wikiből

Minden játékosnak van egy pontszáma, ami az alábbi tételek összértéke technikai árakon számolva:

  • bolygók gyárai és készletei
  • bolygókon lévő legyárott hajók
  • flottákban lévő hajók (összevont flották esetén a résztulajdonosok kapják a pontot)
  • a játékos vagyona (névértéken)

A bolygó készleteibe a természeti erőforrások ("nyers nyersik") is beletartoznak. A gyárak építési költségen vannak számolva (vagyis egy gyár annyit ér, amennyit az építéséhez szükséges erőforrások), az űrhajók gyártási költségen.

A pontszám ezred SHY-ban van mérve, vagyis ha egy RDA élelmiszer 3 SHY (technikai áron), akkor 1000 RDA ér 3 pontot.

Azért, hogy a pontszám a játékos növekedését mérje, mindenkinek levonódik az induló bolygója. Mivel a 2M-es bolygók készletei osztálytól függetlenek, ezért mindenkitől ugyanannyi van levonva. Így mindenki egységesen 0 pontról indul.

Példa

A játékos épít egy fűrészmalmot. Ekkor először levonódik 10k fa és 10k kő, vagyis 10*200+10*1400 = 16000 pont, majd amikor megépül, akkor ugyanennyi hozzáadódik, hiszen a fűrészmalomnak pont ennyi az értéke. Vagyis ekkor még semmi változás nem történt, csak egy kattintással átalakított fát és követ fűrészmalommá. A köztes állapot az egyszerűség kedvéért nincs elszámolva. A megépülés után eltelik egy kör, és a fűrészmalom termel 400 fát, vagyis a pontszám 80-nal növekszik, és innentől kezdve a fűrészmalom körönként hoz 80 pontot.

Hogy a kisebb ingadozások (például az építkezésnél a levonás és hozzáadás) ne zavarják meg a pontszámot, és ne lehessen a pontszámot (illetve a helyezést) mások helyzetének egészen pontos bemérésére használni (vagyis kémkedésre), ezért nem a pontszám jelenik meg, hanem az abból képzett 3 napos exponenciális mozgóátlag.

Egy játékos pontszámát mindenki láthatja. A toplistán a jelenlegi pontszám alatt látható a 3 napos exponenciális mozgóátlag is. en:Calculating points