Milyen bolygón kezdjek?

A Zandagortica WiKi wikiből

Ez egy állandó kényes kérdés még a rutinosabb játékosoknak is. Pár mondatban megpróbálom jellemezni a különböző bolygótípusokat, valamint az ajánlott stratégiákat. Minden típusnak van egy specifikus nyersanyaga, amiből nagyobb mennyiség áll rendelkezésre hosszabb távon. Plusz nem elhanyagolható tényező a két legfontosabb alapanyag, az élelmiszer és az energia előállításának költsége. Az élelmiszergyárak fogyasztása (munkaerő és energia) minden bolygó típuson különbözik. A kevés munkaerőt és energiát igénylő gyárak hatalmas előnyt jelenthetnek az elején, amikor még “minden darab kavics számít”. Minden bolygón vannak olcsóbban és drágábban üzemeltethető élelmiszergyárak. Az olcsóbbakból kevesebbet bír el a bolygó ökoszférája, viszont ez a szám típusonként különbözik. Van ahol a “kevesebb” 5-10 db gyárat, viszont van olyan is, ahol 150-200 db-ot jelent. De persze a kaja nem minden :)


A-osztály (Dúsított urán)

Az uránra viszonylag később lesz csak szükség. A hajógyártás egyik alapanyaga, plusz az atomerőmű, űrkocsma működtetéséhez is szükséges. Ezen a típuson viszonylag gyorsan lehet fejlődni az elején a kis munkaigényű élelmiszer gyárak és a gazdaságos erőműveknek köszönhetően. Az elsők között lehet kijutni az űrbe, viszont az épületekhez szükséges alapnyersanyagok kutatása (kő-homok-titán-olaj) visszavethet, ha nem szerzed meg elég hamar a többi típust. Továbbá ügyelni kell az előnyt biztosító ökológiai források épségére (könnyen kipusztuló panda, rizs és cukornád), ezért nem ajánlott a kezdőknek. Ha ezen a típuson kezdesz, az elején a következő bolygósorrend javasolt: A-D-E-B-C vagy A-D-B-E-C


B-osztály (Homok)

Homokra nagy szükség lesz már az űrbe jutás előtt is, hiszen az üveg és a félvezető előállításához is nélkülözhetetlen. Kiegyensúlyozott bolygó, viszonylag olcsó az élelmiszer és csak a B-n elérhető naperőmű is hozzájárul a gyors kezdeti fejlődéshez. Bár a titán és/vagy olaj kimerülése itt is visszafoghat, de ennek ellenére kezdőknek is ajánlott bolygó típus. Ha B-n kezdesz, akkor bolygótípusok tekintetében a B-D-E-C-A sorrendek ajánlottak.C-osztály ()

A kő minden építkezés alapja, a legfontosabb kutatott nyersanyag. A stabil és masszív kőipar kiépítése kulcskérdés a későbbi gyors fejlődéshez, viszont a kellő mennyiségű kezdőkészlet miatt nem szükséges mihamarabb C osztályú bolygóhoz jutni, további hátránya a drágább élelmiszer, emiatt az elején lassabban lehet rajta fejlődni. Ezen okok miatt már nem kifejezetten ajánlott a kezdőknek. Javasolt sorrend: C-D-E-B-A


D-osztály (Olaj)

Az olaj szintén fontos, főleg a műanyaggyártáshoz. Valamint ezen lehet a leggyorsabban eljutni az első űrhajóig, hála az olcsó élelmiszernek és erőműveknek. Mindenkinek ajánlható Ebben az esetben a D-E-B-C-A vagy D-E-B-A-C sorrendeket tudom javasolni.


E-osztály (Titán)

A titán fontos építőanyag a modern ipari létesítményekhez és a hajógyártásnak is alapanyaga. Ezen a típuson viszonylag lassan lehet az elején fejlődni, viszont a nagyobb mennyiségű kitermelhető titán később hasznos tud lenni. Ez a típus szintén ajánlott kezdők számára. Itt E-D-B-A-C vagy E-D-B-C-A sorrendek lehetnek nyerőek.


Remélem az itt leírtak hasznodra válnak és eredményes “zandás” válik belőled ;)