Galaktikus Központi Bank

A Zandagortica WiKi wikiből

Az EBSZ felügyelete alatt álló intézmény. Elsődleges feladata a galaktikus pénznem, a Shylock kibocsátása és az árstabilitás. Továbbá a regionális tőzsdéken (s7-en: a tőzsdén) a kereslet/kínálat biztosítása.

Ahhoz, hogy a pénz betöltse ármérce és csereeszköz funkcióját, és a galaxis ne süllyedjen vissza a már ókorban sem divatos cserekereskedelem szintjére, szükség van a pénzmennyiség szabályozására, hiszen a termelés az egész galaxisban exponenciálisan nő, így ezt a növekedést a forgalomban lévő pénz mennyiségének is követnie kell.

A Bank már a legkorábbi időktől kezdve elsősorban felvásárlásokkal végezte ezt az árstabilizáló feladatát. Ehhez az EBSZ-tagok (vagyis a kalózokon kívül mindenki) nyújt anyagi támogatást adók formájában. A játékban ez az adó nem jelenik meg, mivel a játékosok nem választhatnak, hogy tagjai-e az EBSZ-nek vagy sem, így minden szám, ami megjelenik, már adózás utáni.

Az Új Tejút tapasztalatai után a Bank szigorított működésén, hogy a tőzsde még hatékonyabb legyen. Minden termékre meghatároz egy árat, ami először egy technikai ár, később igazodik a kereslet/kínálathoz (de legfeljebb napi 10%-ot mozdulhat el). Ezen az áron tetszőleges mennyiségben hajlandó venni és eladni, ily módon biztosítva a piac likviditását. A játékosok vásárlását (vagyis a Bank eladását) napi limit korlátozza.

A pénzátutalások szintén a Központi Bankon keresztül zajlanak, a heti limitek meghatározása és betartása is itt történik.

s8-tól kezdve a titkos ügynökök jelentős pénzt használnak fel tevékenységük során, vagyis ez a pénz "eltűnik" a gazdaságból. Hogy a pénzmennyiség ennek ellenére ne kezdjen el csökkenni (ami deflációt, vagyis az árak folyamatos csökkenését eredményezi), a Bank folyamatos monetáris expanziót folytat, vagyis több pénzt juttat a gazdaságba vásárlásokkal, mint amennyit kivon belőle eladásokkal. Ez azt jelenti, hogy ha egy termék piacán a kereslet és kínálat egyensúlyban van, akkor a Bank kis mértékben, de növeli az árat. Ha túlkereslet van, akkor még inkább növeli az árakat, ha túlkínálat, akkor pedig annak mértékétől függően vagy enyhén növeli az árakat, vagy állandóan tartja őket, vagy csökkenti. Mivel a játékosoknak az ügynökhálózatok fenntartásához pénzre van szükségük, többet adnak el, mint amennyit vesznek, vagyis összességében túlkínálat van a piacon. A Bank expanziójának köszönhető, hogy a túlkínálat ellenére nem csökkennek az árak.

Természetesen az ügynökök aktivitása se nem jelezhető előre pontosan, se nem stabil időben. Ez azt jelenti, hogy a Bank nem tudja folyamatosan tökéletesen ellensúlyozni az ügynökök piaci hatását. Amiből az következik, hogy a tőzsdei árakat nem csak az egyes termékek kereslete és kínálata határozza meg, hanem az ügynökök is. Ha egy régióban kitör a háború, az egyrészt növelheti pl a titán árát (mert mindenki vásárol az űrhajógyártáshoz), másrészt csökkentheti pl a kő árát (mert mindenki azt ad el, hogy legyen miből pénze, amin titánt vesz), harmadrészt ha felpörög a hírszerzés is, az még jobban csökkentheti a kő árát (mert még annál is több pénz kell, mint amennyi a titánvásárláshoz szükséges).

en:Galactic Central Bank