Flottamorál

A Zandagortica WiKi wikiből

Flották illetve űrhajók szerzett tulajdonsága, mely a sebzést befolyásolja csatákban illetve a fosztási/foglalási képességet. Mértékegysége a százalék.

Minden flotta 100%-os morállal indul fellövéskor, és a későbbiekben két dolog befolyásolja ezt:

  • ha a flotta semleges játékos bolygójához tartozó (egyezmények nélkül piros) vagy hadüzenettel rendelkező területen (vagyis a térképen szintén pirossal jelölt hatszögekben) van, akkor percenként 0,1%-kal csökken (vagyis 1000 perc alatt nullázódik)
  • ha a flotta saját/szövetséges/testvérszövetségi bolygó felett állomásozik, és ott űrkikötő is van, akkor a zsúfoltságtól függően percenként maximum 1%-kal nő

Egy kikötő 100 egyenértéknyi matrózt bír kiszolgálni, ezt mutatja a kapacitás. Ha ennyi vagy ennél kevesebb űrhajó van a bolygó körül, akkor a matrózok morálja percenként 1%-kal nő. Ha viszont kevés a kikötő, akkor a telítettség (vagyis a teljes flottaérték és a kikötőkapacitás hányadosa) 100% fölé nő, és a morálnövekedés üteme kisebb lesz, mert a matrózok nem szeretik a tolongást.

Csaták, fosztogatások, foglalások nem befolyásolják a morált.

A morál a következőkre hat:

  • csatában a sebzés a morál gyökével arányos (50%-os morál esetén a sebzés 70%-os)
  • csatában a szerzett tapasztalat a morállal is arányos (hogy ne lehessen sebzés nélkül tapasztalatot növelni)
  • 0%-os morállal nem lehet fosztani/foglalni

A bolygófelszínre visszavont flották elvesztik a legénységüket, és újra fellövéskor újat kapnak, 100%-os morállal. Hogy ez ne legyen használható moráltöltésre, ha nem 100%-os morállal rendelkező flottát von vissza valaki, akkor a hiányzó morállal egyenlő százalékban veszít belőle, amiről előzetesen figyelmeztetést küld a rendszer.