Elhárítás

A Zandagortica WiKi wikiből

Ha védekezni akarsz az ellenséges kémek és szabotőrök ellen, állíts titkos ügynököket a bolygóidra. Az ügynökök képzéséről az Ügynökrendszer szócikkben olvashatsz bővebben. Arról, hogy mi a különbség az aktív és a sima elhárítás között pedig alább.

Fontos, hogy szemben a kémekkel és szabotőrökkel az elhárítók csak akkor költik el a költőpénzüket, ha van is mit csinálniuk. Vagyis ha egy csapat elhárítónak beállítasz mondjuk 1 millió SHY költőpénzt, akkor ez egy maximum érték. Ha nincs ellenséges ügynök, akkor a pénz megmarad. Ha van elhárítanivaló, akkor költik el a pénzt, de akkor se feltétlenül mindet. Ha az ellenség költőpénze kevesebb (pl 500 ezer SHY), akkor az elhárítók is csak ennyit használnak fel. Ha több, akkor mindet, viszont akkor nem is lesznek olyan sikeresek.

Aktív elhárítás

Minden aktív elhárító 2 ellenséges kémet/szabotőrt vagy 1 ellenséges alvóügynököt tud likvidálni. Ellenséges, aki a bolygón van és nem szövitársa a bolygó tulajdonosának (lehet alvóügynök, kém és szabotőr). Az, hogy ténylegesen hány ügynököt kap el, azon is múlik, hogy kinek mennyi pénze van. Ha ugyanis az ellenséges ügynök jóval nagyobb költőpénzt kapott, akkor le tudja fizetni az elhárítót, hogy az hagyja futni. Vagyis itt is érvényesül az, ami pl a hadászatban is, hogy a nagyobb játékos erősebb flottákat és erősebb ügynököket tud küldeni. És itt is igaz, hogy persze bárki megteheti, hogy a gazdasági fejlődése kárára az erején felül költ flottára vagy ügynökökre. Vagyis a gazdasági erő nem egy az egyben konvertálódik katonai vagy ügynöki erőbe.

Ha 1 aktív elhárítónak több költőpénze van, mint 2 ellenséges ügynöknek, akkor mindkettőt elkapja. Ha kevesebb, akkor arányosan kevesebbet, vagyis pl ha feleannyi, akkor csak a felét (vagyis 1-et).

A sikeres elhárításról mind a támadó, mind a védő értesítést kap. Az esetek egy részéből a védő arról is, hogy ki támadott. A lebukás valószínűsége annál magasabb, minél több költőpénze van az aktív elhárítónak az elkapott ügynökhöz képest. Konkrétan a lebukás valószínűsége:

100 - 100/(1+elhárítók költőpénze/ellenséges ügynökök költőpénze)

Vagyis azonos összegnél a lebukás valószínűsége 50%, és ahogy nő az elhárítóké az ellenséghez képest, úgy közelíti a lebukás valószínűsége a 100%-ot.

Még egy dolgot csinálnak az aktív elhárítók: a bolygóra tartó ellenséges ügynököket is megpróbálják felderíteni. Mivel a mozgó ügynökök nem kapnak/használnak pénzt, ezért itt a támadó és védő közti létszámarány dönti el, hogy sikerül-e lebuktatni a támadót vagy sem. Ha lebukik, arról értesítést kap a védő. Itt a lebukás valószínűsége:

100 - 100/(1+aktív elhárítók száma/közelgő ügynökök száma/10)

Vagyis ha a két oldal létszámaránya 1:1, akkor a lebukás valószínűsége kb 9%, ami 6-7 kör alatt nő 50%-ra. Érdemes tehát minél közelebbi bolygóról küldeni a kémeket és szabotőröket, mert annál esélyesebb, hogy nem buknak le még a célbolygóra érkezés előtt.

Elhárítás

Az elhárítók hasonlóan működnek, mint az aktív elhárítók, leszámítva pár különbséget.

Amiben jobbak:

  • 1/4-ed annyi pénzbe kerülnek, vagyis egy elhárító akkor is elkapja a kiszemelt ellenséget, ha annak 4-szer annyi pénze van (az aktív elhárítót ez már simán lekenyerezi)

Amiben rosszabbak:

  • fejenként 1 ügynököt tudnak elkapni (2 helyett)
  • alvóügynököket nem, csak kémeket és szabotőröket
  • távoli ügynököket nem tudnak lefülelni, csak akik helyben vannak