Archív - Karrierek és specializációk

A Zandagortica WiKi wikiből

Hogy a játék minél jobban támogassa az egyedi játékstílusodat, választanod kell egy karriert, illetve a későbbiekben tovább specializálódhatsz. Alapvetően Tech 5-ig bezárólag kell karriert választanod, ezt a PROFIL oldaladon teheted meg. A karrier Tech 5 elérésekor véglegesedik, addig akárhányszor meggondolhatod magad. Ez alól van két kivétel: ha diplomata vagy fantom szeretnél lenni, ezt már korábban, akár a regisztrációval egyidőben is választhatod.

Fontos, hogy ha egyszer bekerülsz egy karrierbe, akkor a forduló végéig ott maradsz, szóval jól gondold meg, hogy döntesz. A négy karrier:

 • Építő
 • Hadúr
 • Ügynök
 • Diplomata

Bármelyiket is választod, szinte minden lehetőség nyitva marad előtted. Vagyis akkor is tudsz kémkedni, ha nem ügynöknek mész, és akkor is tudsz harcolni, ha nem hadúrnak. Viszont amelyik irányt választod, arra bónuszokat kapsz. Ezt részletesen lentebb láthatod.

Egy-egy karrieren belül, ha teljesítesz bizonyos feltételeket, tovább specializálódhatsz. Nem kötelező specializálódnod, megvárhatod, amíg az összes út (az adott karrieren belül) nyitva lesz előtted, de ha egyszer specializálódsz, úgy maradsz. (Itt is van egy kivétel, a zélóta, erről szintén lentebb olvashatsz.)

A specializációra további bónuszok járnak. Ezek kiegészítik a karrierre járó bónuszt, vagyis specializáció után megmarad a karrier bónuszod is.


Építő

Az építő karrier azoknak való, akik a játék bolygóépítési és kereskedelmi részét kívánják még élvezetesebbé tenni.

Bónusz: A vételi limit a tőzsdén 10%-kal nagyobb, mint alapból.

Az egyes építő specializációk feltételeit naponta egyszer, este 6-kor ellenőrzi a rendszer. Ha egy specializáció megnyílik, onnantól kezdve bármikor lehet választani (a választás után viszont ez véglegesedik az egész fordulóra).

Mérnök

A mérnök az a játékos, aki elsősorban a gazdaság hatékonnyá tételében érdekelt méghozzá a termelés optimalizálásának útján. Elsősorban saját forrásból, csak másodsorban támaszkodva a tőzsdére. Továbbá azoknak is való, akik más szövitagot is akarnak gazdaságilag segíteni/tutorálni. Csapatjátékos.

Feltétel: Legyen olyan bolygója, amin az épületek összterülete kutatatlanul legalább akkora, mint a bolygó területe. Azaz pl. egy 2M bolygón a kutatás nélkül számolt összterület 2M fölé megy.

Bónusz:

 • Fúziós erőmű, város, kutatóintézet, titánmű, urándúsító (vagyis a teljes fejlett ipar) építési ideje 8 óra.
 • Az építéstechnolgia kutatás 5-szörös hatékonyságú, azaz egy KP-vel 5-ször annyira csökken az épületek lábnyoma, mint alap esetben.
 • A mérnök képes az általa tutorált más játékos bolygójára is éptech kutatást rakni. Az 5-szörös hatékonyság ekkor is érvényes. Csak olyan játékos esetében teheti ezt meg, aki nála lejjebb helyezkedik el a toplistán.

Kereskedő

A kereskedő elsősorban azoknak való, akik a regionális tőzsderendszer árkülönbségeiből szeretnének hasznot húzni, illetve a tőzsde árfolyamváltozásait előre látva alakítják a gazdaságuk profilját.

Feltétel: A napi eladott összforgalma a tőzsdén haladja meg a 2 milliárd SHY-t.

Bónusz:

 • A vételi limit a tőzsdén 40%-kal nagyobb, mint alapból (a karrier bónusszal együtt számolva).
 • A kereskedő az összes régióból, ahol van bolygója, kettőn tud kereskedni, amit 5 naponta tud megváltoztatni.

Spekuláns

A speki a elsősorban azoknak való, akik a speki tőzsdén akarnak szerencsét próbálni. A spekulánsra különösen igaz, hogy másokon nyerészkedve jut haszonhoz, másrészt az is, hogy minél kevesebben vannak, egyénileg annál nagyobb hasznot húzhatnak. A túl sok spekuláns egymás nyakára hág és saját hatékonyságukat gyorsan csökkentik.

Feltétel: A napi eladott összforgalma a tőzsdén haladja meg a 2 milliárd SHY-t.

Bónusz:

 • A vételi limit a tőzsdén 50%-kal nagyobb, mint alapból (a karrier bónusszal együtt számolva).
 • Van eladási opciója a szabad piacon (speki tőzsdén).

Hadúr

A hadúr karrier azok számára van, akik a Zandagort harci-taktikai részét élvezik elsősorban.

Bónusz: Minden, a játékos által irányított flottára:

Az egyes hadúr specializációk feltételeit naponta egyszer, éjfélkor ellenőrzi a rendszer. Ha egy specializáció megnyílik, onnantól kezdve bármikor lehet választani (a választás után viszont ez véglegesedik az egész fordulóra) (kivéve persze a Zélótát).

Örző

Az örző olyan játékos, aki elsősorban kalózok (NPC-k) ellen vezeti a flottákat, azaz gigabolygókat üt a szövijének. Vagy éppenséggel a védekező flottákat irányítja támadás esetén.

Feltétel:

 • A lelőtt NPC flották össz egyenértéke legalább 20 000. (a szondák nem számítanak bele)
 • A lelőtt NPC flották össz egyenértéke nagyobb, mint a lelőtt játékosflottáké.

Bónusz: Minden, a játékos által irányított flottára:

 • +7% gyengítő faktor (a karrier bónusszal együtt tehát +10%)

Flotta marsall

A flotta marsall azoknak való, akik más játékosok ellen vezetik a flottákat. nagyobb támadásokhoz, esetleg gyors flották elleni védekezésekhez.

Feltétel:

 • A lelőtt játékosflották össz egyenértéke legalább 20 000. (a szondák nem számítanak bele)
 • A lelőtt játékosflották össz egyenértéke nagyobb, mint a lelőtt NPC flottáké.
 • Legalább veterán rang.

Bónusz: Minden, a játékos által irányított flottára:

 • +50% erősítő faktor (a karrier bónusszal együtt tehát +60%)
 • +2% gyengítő faktor (a karrier bónusszal együtt tehát +5%)

Fejvadász

A fejvadász azoknak a játékosoknak való, akik kifejezetten szeretik a kalóz/ragadozó életmódot. Éjszaka másokat megtámadni, gyorsan elillanni. Egyes játékosokat levadászni. Elsősorban más játékosok ellen harcolnak, és nem a flottáik tűzereje vagy páncéljában bíznak, hanem az ügyes taktikájukban. Elsősorban a taktika mestereinek való.

Feltétel:

 • A lelőtt játékosflották össz egyenértéke legalább 20 000. (a szondák nem számítanak bele)
 • A lelőtt játékosflották össz egyenértéke legalább 3-szorosa a lelőtt NPC flottákénak.
 • Legalább veterán rang.

Bónusz: Kizárólag a játékos saját flottájára:

 • Morálvesztés csak olyan területen van, akivel háborúban áll (vagyis sima piros/semleges területen nincs morálvesztés).
 • +4pc/m a flotta sebességéhez. Ez a gyorsítás max 40pc/m-ig mehet. 40 pc/m fölött nem érvényesül.
 • +50 pc rejtőzés a flottának. A rejtőzés 270 pc-nél így sem lehet több.

Zélóta

Ez a specializáció a végjáték előtt válik először elérhetővé. Azoknak készült akik a végjátékot már nem a játékostársaik elleni harcokkal kívánják tölteni, hanem Zandagort ellen készülnek, nem csak flottagyártásban, hanem a bónuszokban is. Annyiban más ez a specializáció hogy minden már specializálódott hadúr számára elérhető.

Feltétel: A végjáték előtti 3 és 2 hét közötti időszakban választható csak. Bármely hadúr választhatja, akkor is, ha már specializálódott. A Zélóta választásakor az előző (védelmező, marsall, fejvadász) bónuszai törlődnek és a Zélóta bónuszai lépnek érvénybe.

Bónusz: Minden, a játékos által irányított flottára, de kizárólag csak Zandagort ellen (vagyis játékos flották ellen marad a karrier bónusz):

 • +70% erősítő faktor (a karrier bónusszal együtt tehát +80%)
 • +7% gyengítő faktor (a karrier bónusszal együtt tehát +10%)

Ügynök

A Ügynök karrier azoknak a játékosoknak való, akik a játékban másokról megszerezhető információban utaznak, vagy éppenséggel a saját magukról megszerezhető információkat kívánják elrejteni, esetleg az olyan alternatív harci eszközöket szeretik, mint a szabotázs.

Bónusz: Minden hírszerző központ 2-szer annyi ügynököt termel és 2-szer akkora kapacitást biztosít.

Az egyes ügynök specializációk feltételeit (leszámítva a fantomot, ahol nincs is feltétel) naponta egyszer, délben ellenőrzi a rendszer. Ha egy specializáció megnyílik, onnantól kezdve bármikor lehet választani (a választás után viszont ez véglegesedik az egész fordulóra).

Kém

Feltétel: 10 hírszerző központ megépítése.

Bónusz: A kémei féláron dolgoznak.

Szabotőr

Feltétel: 10 hírszerző központ megépítése.

Bónusz: A szabotőrjei féláron dolgoznak.

Fantom

A fantom olyan játéos, aki el kíván tűnni a többiek szeme elől. Azoknak való, akik titkolni akarják a birodalmuk felépítését, esetleg el akarnak tűnni a nagy tömegben. A rejtőző jól feküdhet azoknak a játékosoknak is, akik a "hagyjanak békében egyedül építkezni" stílust szeretik. Éppen ezért, ezt a specializációt már közvetlenül regisztrációkor ki lehet választani.

Feltétel: Olyannyira semmi feltétel nincs, hogy ezt már a regisztrációkor is lehet választani.

Bónusz:

 • Nem jelenik meg a toplistán.
 • A bolygói NPC-nek látszanak (mind a térképen, mind a bolygó adatlapján). Ennek hátránya, hogy a bolygó körül nincsenek mások számára piros hexák, vagyis morálcsökkenés nélkül lehet a bolygó közelében tartózkodni. Ha a fantom egy bolygóját egy másik játékos megüti egy flottájával, akkor a támadó számára kiderül, hogy a bolygó kié.
 • Az elhárítók féláron dolgoznak.

Korlátozások:

 • A bolygóját nem tutorálhatja más.
 • Ha belép szövetségbe, a rejtőzés működése nem garantált (bizonyos térképeken láthatóvá válnak a bolygói).
 • Ha egy fantom foszt, szuperfoszt, foglal vagy szabotál, akkor a megtámadott értesülést kap a fantom egyik véletlenszerű bolygójának a helyéről.

Vagyis a fantom alapvetően magányos és békés játékstílus.

Diplomata

A diplomata karrier azoknak a játékosoknak való elsősorban, akik a szövetségek közötti hivatalos ügyeket, levelezéseket, tárgyalásokat rendezik. Olyan játékosok, akik a szövetségük érdekeit képviselik kifelé, vagy éppenséggel a saját egyéni érdekeiket érvényesítik a szövetségi nagypolitikában.

Bónusz:

 • 12 óránál hosszabb időtartamú megállapodást is köthet, egészen 48 órásig.
 • Nyithat chatszobát szabadon, ahol admin jogokkal rendelkezik.

Az egyes diplomata specializációk feltételeit naponta egyszer, reggel 6-kor ellenőrzi a rendszer. Ha egy specializáció megnyílik, onnantól kezdve bármikor lehet választani (a választás után viszont ez véglegesedik az egész fordulóra).

Békebíró

A békebíró az a diplomata, aki a nyilvánosság előtt áll. Ő képviseli a szövetsége hivatalos véleményét. Háború és békekötés kérdéseibe a legnagyobb beleszólással bír.

Feltétel:

 • Legalább 2 bolygó.
 • Legalább 5 fős szövi tagja.
 • Legalább 2 darab 48 órás MNT saját névvel megkötve, ebből egyik a top5 szövi valamelyikével. Csak szövetségek közti MNT számít.
 • A békebíró a szövetségéhez kötött. Ha kikerül valamilyen okból a szövetségéből, akkor elveszíti a bónuszait (és ún. "potenciális békebíró" lesz). Akkor kapja meg újból, ha ismét egy legalább 5 fős szövetség tagja lesz.

Bónusz:

 • Automatikusan rendelkezik diplo jogokkal a saját szövetségében.
 • Küldhet azonnali tűzszüneti ajánlatot, nem kell a 48 órát kivárnia.
 • Nyithat hivatalos chatszobát. A hivatalos chatszobának a tartalma másnap olvasható lesz mindenki számára, éppúgy, mint a nagychat napos bontásban.
 • Diplomáciai védettség 1: Megtámadása automatikus hadüzenetet jelent, és fordítva, ha a békebíró támad meg valakit, az is automatikus hadüzenet küldést eredményez.
 • Diplomáciai védettség 2: A békebíró bolygói által lefedett (piros) területén áthaladó semleges, vagy háborús flották morálvesztése 3-szoros.

Tanácsnok

A tanácsnok az a diplomata, aki elsősorban a nyilvánosság elkerülésével folytat tárgyalásokat. Bizalmi ember és a nagy kapcsolati tőkéjét kamatoztatja. A tanácsnok egy bizalmi pozíció. A jó tanácsnok eléri, hogy a magas kockázati tényező ellenére bízzanak benne és akár több szövetség is adjon neki vendégstátuszt. A tanácsnok igazi kapcsolattartó.

Feltétel:

 • Legalább 2 bolygó.
 • Legalább 4 különböző szövetségből tutorált bolygó egy időben.

Bónusz:

 • Automatikusan rendelkezik diplo jogokkal a saját szövetségében.
 • A tanácsnok által kezdeményezett 12 órásnál nagyobb időtartamú megállapodások nem kerülnek ki a szövetség külső adatlapjára, azaz csak a két szerződő fél látja.
 • Vendégstátusz: a tanácsnok beléphet minden olyan szövetség szövetségi menüpontjába, ahonnan erre engedélyt kap. Azaz olvashat-írhat a chaten, korlátozottan a fórumon, láthatja a szerződéseket, és a tagok aktívitását, pontszámát. Vendégstátuszt a fogadó szövetség valamelyik diplomatája adhat.