Alapok

A Zandagortica WiKi wikiből

A Zandagortban egy saját bolygóval indulsz. Később másokat is meghódíthatsz, de először meg kell tanulnod jól menedzselni őket. A legfontosabb dolog a népesség. Miért? Mert minden gyárban, amit építesz (és nagyon sokat fogsz építeni) munkások dolgoznak. És a játékban a népesség fele dolgozik. A másik fele túl fiatal, túl öreg, túl beteg, gyereket nevel, satöbbi. Vagyis ha egy akkora gazdaságot akarsz, ami 500 000 munkást dolgoztat, akkor egymilliós népességre lesz szükséged.

És mi kell ahhoz, hogy egymilliós népességed legyen? Sok étel és sok lakóhely. És ezeket honnan szerzed? Az ételt az élelmiszeripar termeli, a lakóhelyeket pedig a települések. Mind az élelmiszergyárak, mind a települések energiát fogyasztanak és munkások üzemeltetik őket.

Vagyis alapvetően egy körforgásról van szó:

  • van egy adott népességed
  • ezek fele dolgozik az iparban
  • ami (egyebek mellett) kaját, lakóhelyet és energiát termel, amire a lakosságnak szüksége van

Logikus, nem?

Ez a játék magja, de van még egy-egy dolog alatta és felett. Kezdjük az alsóval.

Bár lehetséges élelmiszert termelni szervetlen anyagokból vagy újrahasznosított halott emberi testekből, az előbbi elég drága és nehéz, az utóbbi pedig tulajdonképpen kannibalizmus. Vagyis a legjobb megoldás még a távoli jövőben is, ha különféle növények és állatok élnek a bolygón az úgynevezett ökoszférában, és belőlük készül az étel. A Zandagortban öt különböző bolygóosztály van, mindegyik eltérő klímával és fajkészlettel. Rövid távon nem kell vele törődnöd, de hosszútávon fenntartható fejlődést kell elérned.

És mi van a mag felett? Igazából minden más, ami a játékban van. Építs hatalmas flottákat, amivel kifoszthatod vagy elfoglalhatod az ellenséges bolygókat, képezz ki titkos ügynököket kémkedésre, építs teleportokat, hogy kereskedhess a galaktikus tőzsdén, kutass ki új technológiákat. És persze az anyagi dolgokon túl ott vannak a szövetségek, a diplomácia, barátok és ellenségek, és néhány kommunikációt segítő eszköz, mint a chat, a fórum vagy a beépített levelező rendszer.